Accenture Previous questions - 4


1. There are two bags A and B. A contains 6 red flowers and 3 pink flowers. where as bag B contains 2 red flowers and 7 pink flowers. One flower is chosen from a bag randomly. What is the probability that the flower chosen is pink?
a. 4/9
b. 1/3
c. 5/4
d. 5/9
Answer : d
Explanation:
Bag A 6 red + 3 pink
Bag B 2 red + 7 pink
Probability of picking 1 pink from bag A is 3/9
Probability of picking 1 pink from bag B is 7/9
Total = 3/9 + 7/9 = 10/9
And probability of selecting a bag is 1/2
So finally probability of choosing a pink flower = 1/2(10/9) = 5/9

2. The sum of a number and its square is 1406. What is the number?
1) 38
2) 39
3) 37
4) 29
Answer: 3
Explanation:
By option Verification 37 + 37 × 37 = 1406

3. How many 4-letter words with or without meaning, can be formed out of the letters of the word, 'LOGARITHMS', if repetition of letters is not allowed?
A. 40
B. 400
C. 5040
D. 2520
Answer: C. 5040
Explanation:
The Word LOGARITHMS is contain 10 letters.
To find how many 4 letter word we can find from that = 10 × 9 × 8 × 7 = 5040.

4. At 6′o a clock ticks 6 times. The time between first and last ticks is 30 seconds. How long does it tick at 12′o clock
Answer: 66
Explanation:
For ticking 6 times, there are 5 intervals.
Each interval has time duration of 30/5 = 6 secs
At 12 o'clock, there are 11 intervals,
So total time for 11 intervals = 11 × 6 = 66 secs.

5. A man travelled from the village to the post-office at the rate of 25 kmph and walked back at the rate of 4 kmph. If the whole journey took 5 hours 48 minutes, find the distance of the post-office from the village
Answer: 20 km
Explanation:
Average speed = (2 ×a × b)/(a + b) here a = 25 b = 4
Average speed = 2 × 25 × 4/(25 + 4) = 200/29 kmph.
Distance covered in 5 hours 48 minutes = Speed × time
Distance = (200/29) × (29/5) = 40 kms
Distance covered in 5 hours 48 minutes = 40 kms
Distance of the post office from the village = (40/2) =20 km.


6. One year payment to the servant is Rs. 200 plus one shirt. The servant leaves after 9 months and receives Rs. 120 and a shirt.Then find the price of the shirt.
Answer: 120
Explanation:
12 months  ==   Rs 200 + shirt --(1)
9 months    ==   Rs 120 + shirt --(2)
After subtracting equation (2) from (1) we get,(shirt is cancelled)
3 months = Rs 80
12 months = (80 × 12)/3= 320
Hence from equation (1) we get 320 = 200 + shirt
Therefore shirt = 120 Rs/-

7. In a class there are 45 pupil, out of them 12 are in debate only and 22 in singing only. Then how many in both?
Answer: 11
Explanation:Total pupil = 45
Debate + Singing = 12 + 22 = 34
The intersection for two = 45 – 12 – 22 = 11 play both games.

8. Silu and Meenu were walking on the road. 
Silu said, "I weigh 51 Kgs. How much do you weigh?"
Meenu replied that she wouldn't reveal her weight directly as she is overweight.
But she said, "I weigh 29 Kgs plus half of my weight."How much does Meenu weigh?
Answer: 58
Explanation:
It is given that Meenu weighs 29 Kgs plus half of her own weight.
It means that 29 Kgs is the other half. So she weighs 58 Kgs.
Solving mathematically, let's assume that her weight is A Kgs.
A = 29 + A/2
2 × A = 58 + A
A = 58 Kgs.

9.  What is the 56743 rd term in the series 1234567891011121314…….?
a) 1 
b) 3 
c) 7 
d) 5
Answer: C
Explanation:
1 to 9 = 9 no.s 1 digit each no.
9 to 99 = 90 no.s 2 digit each,Total digit = 90 × 2 = 180 terms
99 to 999 = 900 no.s 3 digit each,total digit = 900 × 3 = 2700
999 to 9999 = 9000 no.s 4 digit each,total digit = 9000 × 4 = 36,000
Till Now 999,we have = 9 + 180 + 2700 = 2889 digits
Upto 9999 we have = 2889 + 36000 = 38889 digits
56743 – 38889 = 17854
After 9999 each no. has 5 digit
So 17584/5= 3570 with remainder 4.
3570th no after 9999 =9999+3570=13569
Next term=13570.
4th digit =7 so answer=7

10.  A cycled from P to Q at 10 kmph and returned at the rate of 9 kmph. B cycled both ways at 12 kmph. In the whole journey B took 10 minutes less than A. Find the distance between P and Q.
Answer: 3.75 km
Explanation:
Let the distance between P and Q = d km
A - time = d/10 + d/9 = 19 d/90 hours
B - time = 2 d/12 = d/6 hours
10 minutes = 1/6 hours
Thus 19 d/90 – d/6 = 1/6
(19 d – 15 d)/90 = 1/6
4 d/90 = 1/6
thus d = 15/4 km = 3.75 km

11. A two-digit number is such that the product of the digits is 8. When 18 is added to the number, then the digits are reversed. The number is:
A. 18
B. 24
C. 42
D. 81
Answer:
Explanation:
Just go in reverse order.
Check the options with th subtracting 18 from each option for getting reverse number.
42 – 18 = 24 (which is in reverse).
So answer is 42.