Accenture previous placement questions - 3


1. A man purchased a watch for Rs. 400 and sold it at a gain of 20% of the selling price. The selling price of the watch is ?
Answer: 480
Explanation:
C.p. = Rs 400 
Gain = 20%
S.P = C.P × $\dfrac{{100 + p\% }}{{100}}$ = 480

2.The cost of two varieties of paint is Rs. 3969 per 2 kg and Rs. 1369 per 2 kg respectively. After how many years will the value of both paint be the same, if variety 1 appreciates at 26% per annum and variety 2 depreciates at 26% per annum ?
Answer: 2
Explanation:
Simply appreciates variety 1 by 26% and depreciates variety 2 by 26% as:
$3969{\left( {1 - \dfrac{1}{{26}}} \right)^n} = 1369{\left( {1 + \dfrac{1}{{26}}} \right)^n}$
For n = 2 we get both values equal.
Variety 2      Variety1
3969.00       1369                Initially
2937.06       1724.94          after I year
2173.42       2173.42         after II year
So the price become same after 2 years.

3. An exhibition was conducted for 4 weeks. The number of tickets sold in 2nd week was increased by 20% and increased by 16% in the 3rd week but decreased by 20% in the 4th week. Find the number of tickets sold in the beginning, if 1392 tickets were sold in the last week ?
Answer: 1250
Explanation:
Let initially A tickets have been sold.
So now in 2nd week 20% increases so
A × $\dfrac{{120}}{{100}}$
In 3rd week 16% increases so
A × $\dfrac{{120}}{{100}}$ × $\dfrac{{116}}{{100}}$
In 4th week 20% decrease so
A × $\dfrac{{120}}{{100}}$ × $\dfrac{{116}}{{100}}$ × $\dfrac{{120}}{{100}}$ = 1392
A = 1250

4. Let 13 and 273 are the HCF and LCM of two numbers respectively, and if one of them is less than 140 and greater than 60 then what will be that number?
Answer: 39 & 91
Explanation:
Let two numbers be ah and bh.
As h is 13, we get the numbers as 13a, 13b.
LCM = 13ab.
So 13ab = 273
⇒ab = 21.
So a = 7 or 3.
One of this number is 39 or 91.  Given that the number is greater than 60, we take 91 as the required number.

5. In an exam, Ajith, Sachu, Karna, Saheep and Ramesh scored an average of 39 marks. Saheep scored 7 marks more than Ramesh. Ramesh scored 9 fewer than Ajith. Sachu scored as many as Saheep and Ramesh scored. Sachu and Karna scored 110 marks between them. If Ajith scores 32 marks then how many marks did Karna score? 
Answer: 57
Explanation:
Let marks of Ajith = a ; Sachu = sc ; Karna = k ; Saheep = sh and Ramesh = r  then
sh – r = 7        - - - - (i)
a – r = 9          - - - - (ii)
sc = sh + r      - - - - (iii)
sc + k = 110   - - - - (iv)
Also given a = 32
So from (ii) r = 23  and from (i) sh = 30 , from (iii) sc = 53, from (iv) k = 57.

6. The average number of visitors of a library in the first 4 days of a week was 58. The average for the 2nd, 3rd, 4th and 5th days was 60. If the number of visitors on the 1st and 5th days were in the ratio 7:8 then what is the number of visitors on the 5th day of the library?
Answer: 64
Explanation:
If number of visitors on 1st, 2nd, 3rd, 4th and 5th day are a, b, c, d and e respectively then
a + b + c + d = 58 × 4 = 232   - - - (i) 
b + c + d + e = 60 × 4 = 240   - - - (ii)
Subtracting (i) from (ii), e – a = 8  - - - (iii)
Given that e : a = 8 : 7 
Let e = 8x and a = 7x. 
Given, 8x  – 7x = 8 ⇒ x = 8  - - - (iv)
So  a = 56 and e = 64.

7. A man said to a lady, "Your mother's husband's sister is my aunt". How is the lady related to the man.

Answer: Brother
Explanation:
Mother's husband is nothing but Father of the lady.  So fathers sister will be Aunt to the Lady.  But in question, they gave that, mother's husband's sister is Man's Aunt.  So she is aunt to both the Lady and Man.  So they should be brother and sister.

8. If a man reduces the selling price of a fan from 400 to 380 his loss increases by 20% .What is the cost price of fan ?

Answer: 500
Explanation:
Let the cost price be x. Then initial loss = x - 400
Given that 20% ( x - 400) = 20
⇒ x - 400 = 100
⇒ x = 500

9. 260 can be represented as:
A) @****@**
B) @@*@@@@@@
C) @@*@@@@**
D) @*****@**
Answer: D
Explanation:
260 can be written in binary format as ${\left( {100000100} \right)_2}$
Replacing 1 with @ and 0 with *, we get option d.

10. A piece of ribbon 4 yards long is used to make bows requiring 15 inches of ribbon for each. What is the maximum number of bows that can be made?
A. 8
B. 9
C. 10
D. 11
E. 12 
Answer: B
Explanation: 
1 yard = 3 feet = 3× 12 = 36 inches
4 yard = 4 × 36 = 144 inches
Number of maximum bows that can be made = $\dfrac{{144}}{{15}}$ = 9.6
Option B is correct.